Mikä on alpakka?

05.03.2024


Alpakat ovat kamelieläimiä , joita Perun Andeilla asuvat ihmiset kesyttivät ruoan, ja villan vuoksi 6 000 vuotta sitten.

Ne uskotaan polveutuvan villi vikunjan eläimistä, joka ovat Etelä-Amerikan kamelieläimiin kuuluvia.. Alpakat kesytettiin Andien vuoristossa asuvien alkuperäiskansojen, kuten Perun, Bolivian ja Chilen, toimesta, jotka arvostivat niiden ylellistä villaa. Itse asiassa inkat arvostivat alpakan villaa enemmän kuin kultaa! Alpakoiden alkuperäiset kotimaat ovat Andien vuoristot, Boliviasta ja Kolumbiasta Peruun, Ecuadoriin ja Argentiinaan.

Alpakkaa on 2 eri rotua: Huacaya, jonka villa on, tiivis ja pehmeä, muodostaa 90 prosenttia alpakoiden populaatiosta. 

Suomeen ensimmäiset alpakat saapuivat 2002

Alpakat kuuluvat sorkkaeläimiin, johon kuuluvat myös lampaat ja kirahvit.

Vaikka alpakat sekoitetaan usein serkkuunsa, laamaan, alpakoilla on lyhyemmät ja tylpemmät "kuonot"  Alpakat ovat myös huomattavasti pienempiä kuin laamat.  

Alpakan säkäkorkeus 80-100cm ja paino 50-80kg

Laaman säkäkorkeus 120-130cm ja paino 90-160Kg

Heidän läheisin elossa oleva villi sukulaisensa on vikunja, kamelieläinten pienin jäsen, joka on kotoisin Länsi- ja Keski-Amerikan alueelta. 

Alpakat kesytettiin vikunjoista, kun taas laamat kesytettiin toisesta kamelieläinten sukulaisesta, guanakosta. Alpakat ja laamat eivät elä villeinä.

Huippulaatuista villaa: Alpakat ovat arvostettuja eläimiä ympäri maailmaa pääsääntöisesti niiden pehmeän villan vuoksi. Alpakan villa on uskomattoman pehmeää ja kevyttä, tiesitkö että se on myös liekin- ja vettähylkivää, turkki ei sisällä lainkaan lanoliinia, se on hypoallergeenista! Alpakan villa on ontto joka tekevät siitä hyvin lämpöä eristävän talvella, ja kesällä alpakasta tehdyt vaatteet eivät hiosta.

Kerinnät tapahtuu yleensä kerran vuodessa keväällä tai alkukesällä ennen kuin ilma lämpenee liikaa. Alpakka tuottaa villaa vuodessa noin 2-4kg ja on pehmeämpää / lämpimämpää ja kestävämpää kuin lampaan villa.

Ravinto ja käyttäytyminen

Alpakoilla on ns. kynnet/sorkat, jälki maassa muistuttavat kovasti peuraa , mutta niiden "jalkapohjat" ovat pehmeät ja tämän takia pystyvät hyvin liikkumaan terapiaeläiminä myös sisätiloissa.

Alpakat ovat laiduneläimiä (kolmimahainen "märhetijöitä"), joiden tärkein ruoka on heinä.

Märehtijöillä, kuten lehmillä, lampaille ja vuohilla, on neljä mahaa: pötsi, lehtimaha, verkkomaha ja juoksutusmaha. Alpakalla on kuitenkin vain kolme mahaa. Näistä ensimmäinen toimii samankaltaisesti kuin pötsi ja kolmannen mahan viimeinen neljännes muistuttaa juoksutusmahaa. Alpakka nostaa märepalan ja märehtii samalla tavalla kuin muut märehtijät. Alpakka on siis kolmimahainen "märehtijä".

Alpakka poikkeaa muista märehtijöistä myös anatomisesti siinä, että siltä puuttuu sappirakko. Sappirakon puuttuminen viittaa siihen, että alpakka tarvitsee ravintoa tasaisesti ympäri vuorokauden, jotta sappi sekoittuu rehumassaan tasaisesti. 

Alpakat ovat lempeitä ja helposti käsiteltäviä eläimiä, jotka elävät laumoissa,(aina vähintään 3 alpkakkaa) 

Vaikka alpakat ovatkin sosiaalisia, niin kannattaa muistaa että ne eivät kuitenkaan ole koiramaisia jotka haluavat että niitä rapsutetaan tai että hakeutuisivat lähelle silittämistä varten. Taustalla on saaliseläimelle ominainen oleva valmiustila.

Alapkoiden ääntely on kiiinnostavaa, joista osalla on useita merkityksiä. 

Alpakat ääntävät korkealla äänellä ilmaistakseen kysymyksen, kun taas syvemmällä sävyllä huminalla, osoitetaan tyytyväisyyttä, jännitystä tai kipua. Pehmeä kluklutus tai naksutusääni tai tuhahdus voi tarkoittaa lievää aggressiota tai välillä emä kutsuu lastaan syömään tällä äänellä. 

Hälytysääni taas on kimeä, huutava vihellys, jonka yleensä "huutaa" lauman emä matriarkka tai ori lauman alfa ori varoittaakseen laumaa mahdollisesta vaarasta. Muistuttaa palokärjen ääntelyä. (Muutaman kerran takapihan palokärki hämännyt minua ja alpakoita. ;) )

Lisääntyminen

Alpakko ori tulee sukukypsäksi kahden ja puolen vuoden ikäisenä. 

Emät saavuttavat sukukypsyyden 10–12 kuukauden iässä, mutta niitä ei yleensä pariteta ennen kuin ne ovat kaksivuotiaita ja vähintään puolet aikuisen ruumiinpainostaan. Tämä johtuu siitä, että pienikokoisilla emillä synnytykset ovat haasteellisempia. Ja nuorilla emillä todetaan helpommin keskenmenon riski.

Niiden kotiympäristössä Andeilla ne lisääntyvät kausiluonteisesti. Ori seuraa naarasta, kunnes tämä ilmaisee olevansa vastaanottavainen menemällä ns. maate ja antaa orin tulla selkään. (HUOM: oreja ja emiä ei pidetä koskaan samassa tilassa ellei ole astutuksesta kyse. Aina ainoastaan omissa laumoissa.)

Alpakka emillä ei ole säännöllisiä lisääntymiskiertoja  - ne ovuloivat vasta pariteltuaan, minkä jälkeen emä hylkii orin lähestymisyritykset, mikä voi olla mahdollinen raskauden merkki.

Orin orglin ääni saa ovuloinnin alkamaan. https://www.youtube.com/watch?v=V8zwz9y9BNU</p>

Kantoaika kestää keskimäärin 345 päivää, mutta se voi kestää hieman yli vuoden. Pisin kantoaika onnentilalla oli 370 päivää. Kyseessä oli myös vasan virheasento joka aiheutti pitkittyneen odotuksen. Onneksi vasa saatiin avustuksella ulos elävänä.

Emät synnyttävät yhden vasan kerrallaan (kaksoset ovat äärimmäisen harvinaisia), jota kutsutaan cria. Useimmat criat - 90 prosenttia - syntyvät aamu / päiväsaikaan, ja ne painavat noin 7-10 kiloa. Ne vieroitetaan noin kuuden kuukauden iässä.

Onnentilalla suurin osa vasoista ovat syntyneet klo 12 maissa, aikaisin synnytys on ollut klo 8 ja myöhäisin synnytys klo 16.

Pitkä ikäisiä: Alpakan keskimääräinen elinikä on 15-20 vuotta, mutta jotkut elävät pidempään.Vanhin kirjattu alpakka eli 27-vuotiaaksi. Vaikka niiden villa voi heikentyä 8-10 vuoden iässä, niin villa on kuitenkin parasta mitä voi neulontaan käyttää. (emännän mielipide ;) )

Ympäristöystävällisiä: Alpakat ovat hellävaraisia ympäristölle eivätkä vaikuta merkittävästi laidunalueisiinsa. Niiden "pehmustetut" jalkapohjat auttavat estämään maaperän eroosiota, ja ne tunnetaan myös tehokkaasta ruuansulatuksestaan, mikä vähentää metaanipäästöjä verrattuna muihin kotieläimiin. Alpakat ovat myös erittäin siistejä eläimiä, heillä on ns. vessat missä käyvät yleensä aina yhdessä hoitamassa toimenpiteet. Tämän takia alpakoita voi hyvin ottaa mukaan esm sairaaloihin terapiakäynneille, koska ovat sisäsiistejä.

Onko alpakalla sorkat?
Alpakan jalkapohjat ovat pehmeät ja anturamaista, mikä vähentää ympäristön kulutusta verrattuna sorkkiin. Jokaisessa jalassa on kaksi kynttä, jotka on leikattava noin kolmen kuukauden välein. Alpakka kävelee siirtämällä ensin toisen puolen jalat ja sitten toisen puolen, eli sen askellus ei ole täysin synkronoitu. Alpakka liikkuu melkein kuin peitsaamalla.