Mitä alpakka tarvitsee?

18.07.2024

Perustarpeet 

AITAUS

Itsellä on noin 150 cm korkea aita. Alpakat voivat hypätä paikaltaan kaksimetrisen esteen yli, eikä aidat niitä aitauksessaan pitelisi. Onneksi alpakat eivät pyri karkailemaan (ellei emännällä ole portti jäänyt auki), 

Jos nyt kävisi niin että  alpakka pääsee aitauksesta, se löytyy kyllä aina aidan vierestä mahdollisimman läheltä laumaansa. Ja ruualla saa kyllä tehokkaasti houkuteltua takaisin aitaukseen. Kokemusta on :)

Korkea aita on oikeastaan lähinnä sinne pyrkiviä eläimiä varten. Näitä voivat olla pienet petoeläimet tai metsästäjien koirat tai naapurista karannut koira. Pienet eläimet alpakat kyllä hoitaa laumana pois aitauksesta varoitus äänien kera, mutta ilvekset, sudet ja karhut ovat alpakoille vaarallisia sen verran vaarallisia että niille ei mahdeta mitään. :(.

ITSE AITA

Ei missään nimessä saa olla piikkilankaa, sillä alpakan hankaavat itseään usein kesällä varsinkin itseään aidan verkkoa vastaan ja pitkä karva tarttuu piikkeihin helposti kiinni ja saattaa vahingoittaa eläintä.  Meillä Lily onnistui saamaan tavallisesta sinkkiverkosta nenään haavan ja Nightdancer takamukseen.


Portti kannattaa olla sen verran iso että sinne pääsee tarvittaessa esm traktorilla. (itse tein alussa sen virheen että portti oli liian pieni. Älä tee samaa virhettä )

Alpakka on laumaeläin, eikä viihdy yksin. Kolmesta alpakasta tulle jo lauma. . Varsinainen laumakäyttäytyminen näkyy melkeinpä parhaiten, kun laumassa on vähintään kuusi eläintä. Jokaisella on paikkansa ja yöllä kiertävä vahtivuoro. 

Kolmen alpakan aitauksen tulisi olla 1100 neliötä ja jokaisen lisäeläimen osalta 100 neliötä lisää. 

Sisätiloja on syytä varata vähintään kaksi neliötä jokaiselle aikuiselle ja yksi neliö jokaiselle vasalle.

LAIDUN

Laitumen ei tarvitse olla rehevä. Mutta olisi hyvä että löytyy varjostavaa puustoa, jonne pääsee kuumalla kesäpäivällä lepäämään. Aina tulee olla jokin suojapaikka sekä ja aina vettä tarjolla.


PIHATTO

Pihatto voi olla vaatimatonkin. Kunhan antaa suojan sateelta ja tuulelta. Itse rakensin vanhasta merikontista pihaton. On hyvä että saa myös sähköt vedettyä lähelle. Talvella voi näin pitää veden sulana ja lämpöisenä. Vaikka meillä kyllä nirsoillaan jos vesi ei ole tarpeeksi lämmintä.  Joten emäntähän sitten  kantaa päivässä noin 60l. lämmintä "teetä" tytöille.  

Vain parasta palvelua näille karvapyllyille. <3

Pihaton katto ei kannata myöskään olla liian korkea, jotta alpakoiden ruumiinlämpö riittää lämmittämään tilan. Sairaustapauksia varten on pihatossa hyvä olla eristetty tila, joka on mahdollista lämmittää. Tilasta tulisi kuitenkin säilyä näköyhteys muuhun laumaan. 


RUOKAILU

Ruokin alpakoitamme kerran päivässä, yleensä illalla. Mutta se ei tarkoita että alpakoita pitää aina ruokkia iltaisin. Jokaisella kasvattajalla on itselleen ja eläimilleen parhaiten soveltuvat tavat toimia. 

Itse ruokin Poroelo 2-pellettiä sekä imettäville tytöille extrana Greenline ja adevita vitamiini pellettiä. Kuivaheinää on saatavilla kokoajan 

Omalla laitumella ei kasva kovinkaan paljon vihreää jotta riittäisi koko kesäksi. joten jatkan kesäaikanakin pellettien ja kuivaheinän antamista. 

Lopputiineiden ja imettävien emien sekä astutuskaudella astuvien orien ravinnontarve on suurempi kuin muiden alpakoiden. 

Kaiken kaikkiaan kannattaa aina muistaa alpakoiden luonnonmukainen elinympäristö, jossa ravintoa on todella niukasti. 

Runsas ruokinta lisää sairastumisriskiä. Ja alpakka voi myös lihoa. jolloin tulee omat ongelmat. Emillä on vaikea tiinehtyä ja ne jotka vasovat kärsivät yleensä huonosta maidontuotannosta. Jolloin emäntä saattaa joutua pulloruokinta hommiin, jota kyllä tulisi koittaa välttää viimeiseen saakka.

Tärkeää on myös seurat silmämääräisesti jokaisen eläimen kuntoa. ns. bodyscore. Paksu villa voi hyvin peittää nopean laihtumisen ja alpakat myöskin peittävät huononvoinnin viimeiseen saaka.

Myös alpakoissa on niitä ahmatteja jotka koittavat syödä kaverinkin ruuat. Joten kannatta seurata että jokainen saa omansa syötyä rauhassa. Yleensä kun criat (vasat) alkavat syömään pellettejä siirrän heidät yleensä omaan tilaan jossa saavat rauhassa mutustella ruokansa.

Veden tulee olla aina raikasta ja vesiastiat puhtaita.


KERINTÄ JA KYNNET

Alpakat tulee  keriä kerran vuodessa.  Yleensä kerintä tapahtuu keväällä tai alku kesästä kun ilmat lämpenevät (yölämpö yli +5)  Alpakan villa on seitsemän kertaa lämpimämpää kuin lampaanvilla. Joten jotta vältytään lämpöhalvauksilta niin mahdollisemman nopeasti kerinnät ennen lämmintä kesää ja ennen vasojen synnytystä. 

Kerinnän aikana pääsee hyvin tarkastamaan eläinten ihon ja yleisen kunnon. Alpakan villa on tiheää, eikä ihoa sen alta ole helppo päästä tarkastelemaan. Kerinnän yhteydessä ihon pääsee tutkimaan tarkemmin ja samalla tehdään muutakin vuosittaiset huollot. 

Kynsien leikkauksen ohessa, viilataan yleensä myös hampaat niiltä alpakoilta, joilla purenta ei ole ihan kohdillaan..

Alpakoiden kynnet kasvavat samassa suhteessa kuin villa. Paljon villaa tuottavien eläinten kynnet on leikattava noin 3 kuukauden välein. Työ hoituu samanlaisilla saksilla kuin joilla leikataan lampaiden kynnet. 

Vaaleilla alpakoilla tuntuu kynnet kasvavan nopeammin kuin tummilla. Tämä varmaan myös johtuu siitä että värillisillä alpakoilla villantuotanto on hitaampaa ja vaaleilla tuotanto nopeampaa.

Itsellä tummilta tarvitsee leikata kynnet vain 2 krt vuodessa kun taas vaaleilla noin 3kk välen.

Tässä alla näkyy meidän siron Estellen vasan jalka-antura ja kynnet.  Näiden anturoiden ansiosta alpakoita voi hyvin viedä sisätiloihin tapahtumiin esm sairaaloihin koska jalat ei liukastele. 


YLLÄPIDON KUSTANNUKSET

Itsellä ei ole omaa heinää joten heinät on ostettava noin 4 kertaa vuodessa. Omien eläinten ruoka kustannukset sekä yllättävät lääkärikulut mukaan laskettuna on ollut 1€ / päivä / eläin. 

Eli vähemmän kuin Labradori Salmisen päivä annokset :) Salminen taitaa syödä 5 alpakan verran päivässä. 

Alpakat ovat perin vaatimattomia eläimiä. Kunhan saavat tuulelta ja sateelta suojan sekä heinää on ja vettä kokoajan tarjolla.

Jos herää kysymyksiä alpakoista niin minulle voi aina soittaa. Alpakoista ei koskaan voi jutella liikaa jos minulta kysytään.  <3