Alpakan tiineys ja synnytys (päivitetään)
Alpakan astutus
Alpakan tiineys
Alpakan tiineysaika on keskimäärin 11,5 kuukautta, mutta se voi vaihdella 11 kuukaudesta 12 kuukauteen.
Onnnetilan pisin odotus on ollut 370 päivää. Ja voin sanoa että päivät tuntuivat todella pitkiltä.
Tiineyden aikana on hyvä antaa myös emille hieman extra ruokaa. Varsinkin jos heinässä ei ole tarpeeksi raakavalkuaista (alle 10%)
Kannattaa myös seurata emien käyttäytymistä kun synnytys alkaa lähestymään.
Emän käyttäytmisen merkeistä pystyy aika hyvin arvaamaan että onko se vasa tulossa lähipäivinä.
Yleisimmät merkit:
1.Limatulpan irtoaminen
2. Supistukset ja ns alienbutt. (näitä voi tulla kyllä jo paljon aikasemminkin. vasan potkut näkyy vaginan yläpuolella.) 3. Emä alkaa syömään enemmän
4. Emä hymisee enemmän kuin normaalisti "puhuu lapselleen"
5. Nousee ja menee maate usein.
6. vagina alkaa olemaan turpeinen ja kovastikin jo auki.
7. vedet tulee. (tästä synnytyksen pitäisi tapahtua tunnin sisällä.)
Jos vasa syntyy paljon aikaisemmin esm alle 330 päivää silloin tämä saattaa tarvita ylimääräistä apua.
Tärkeää on saada vasalle emän terni alle 8h sisällä. Koska siinä on vasalle kaikki tarvittava immuniteetti suoja seuraaville kuukausille.
Mistä tietää että onko vasa "keskonen"
Paino on alle 5kg Korvat eivät ole pystyssä, huono imurefleksi, ei kykene nousemaan itse pystyy, kynnet ovat kumimaisen "massan peittämät".
Mitä ongelmia saattaa olla tiineyden aikana?
Alpakan synnytys
Kun synnytykset lähenee tuon emät talomme etuaitaukseen jossa on kamerat seuraamassa tilannetta.
Säännöllistä tarkkailua yleensä noin kuusi viikkoa ennen 11,5 kuukauden laskettua aikaa.
Alpakat syntyvät yleensä klo 7-15 välillä, ja jos ne syntyvät myöhemmin, on tärkeää varmistaa, että vasa (cria) on kuiva ennen iltahämärää (ja tarvittaessa tuoda se ja emä suojaan).
Valtaosa vasoista syntyy, nousee ylös ja syö itsenäisesti ilman apua jo ensimmäisen 30 min sisällä.
Koska emät eivät kuivaa niitä ollenkaan, on suositeltavaa että vasa kuivataan heti syntymän jälkeen puhtaalla (ilman hajusteita) pyyhkeellä, varsinkin jos on kylmä tai märkä (suoja voi olla tarpeen – varsinkin alkukesästä – ja saatat joutua pukemaan tarvittaessa vasalle takin. itsellä on n. 25-30 kg koiran takki). Tarkista aina että vasan hengitystiet (nenä ja suu) ovat puhtaat ja ilman limaa. puhdista napanuoran bepantinella joka on laimennettu vedell. (väri teen v äristä) Tämä estää infektion ja mahdollisen tulehdukset sekä karkoittaa kärpäset . Yleensä vasat saattavat syntyvät kakkakasaan kun emä alkavat ponnistamaan.
On tärkeää muistaa myös emä – tarkista, onko hänen jaloissaan tai hännässään verta, ja pese se pois, jotta kärpäset eivät ala pörräämään väärissä paikoissa.
Emän tulisi synnyttää jälkeiset parin tunnin kuluessa synnytyksestä, ja ne tulisi poistaa ja hävittää. kannattaa myös tarkistaa jälkeiset että se on kokonainen. Jos on epäilys että kaikki ei ole tullut pois, kannattaa emää seurata harvinaisen tarkkaan. Yleensä kohtu puhdistaa itsensä ja jälkipolttojen kanssa loputkin tulevat ulos.
Mutta esm itselle Armilla alkoi tulla jälkeisiä vielä viikko synnytyksen jälkeen ja vaikutti siltä että kaikki ei ollut ihan kunnossa tytöllä. Joten kutsuin eläinlääkärin paikalle ja annoimme viiikon antibiootti kuurin. Tämän jälkeen emäkin vaikutti paljon pirteämmältä ja kaikki oli hyvin. Hoitamattomana tästä olisi voinut seurata paljon pahempaa. Emän maito ei yleensä ala nousemaan ennen kuin jälkeiset on synnytetty, joten on erittäin tärkeää varmistaa, että tämä on tapahtunut.
Kutsu eläinlääkäri, jos näin ei ole tapahtunut 4-6 tunnin kuluessa.